Reflexions més enllà de les notícies

Absolutament connectats

Societat
Joves Bellver

És difícil fer una valoració sobre la realitat que viu el jovent a Cerdanya. Tots hem estat joves, i només des del punt de vista de la persona que ha viscut en aquesta etapa de la vida podrem entendre una realitat que no per més habitual és menys necessària de ser estudiada i valorada.

Molts adults diuen estar preocupats per la dificultat que té aquest col·lectiu per accedir a un habitatge de preu assequible. Les famílies també es preocupen quan han d’enviar un fill o una filla a estudiar a fora. D’altres es fixen en la possibilitat que aquest jovent, un cop acabats els estudis, puguin trobar feina a la comarca, per així no haver de sortir-ne o bé aconseguir-la en una de les comarques veïnes. Uns quants més ja saben que els fills i les filles, un cop hauran marxat a estudiar fora, és difícil que tornin. També hi ha el vessant lúdic, el de la diversió. Però també són molt freqüents les crítiques i els comentaris, causats pels “botellots”i les gresques que es traslladen al carrer, alguns ja hi acudeixen per sistema, d’altres, ho fan puntualment, però tots ells cansats d’haver de pagar preus massa alts per a les seves butxaques en el local de torn.

Tot plegat només vol ser una reflexió per valorar la realitat del nostre jovent, del jovent de la nostra comarca. No és fàcil ser jove avui en dia, i aquí dalt condicionats una mica pel transport. Tenim jovent de tota mena, no tothom es mou per les mateixes inquietuds, a més,  entrar al món laboral no és tan fàcil.

La realitat és que, a la nostra comarca i també a altres llocs del país, hi ha jovent que s’apunta a fer activitats segons li interessin, hi ha jovent, com sempre, que passa de tot, molt més després de la pandèmia, i hi ha jovent que és fàcilment motivable.

Arribats a aquest punt, m’agradaria trencar una llança a favor d’aquests darrers. A la comarca també hi ha joves que s’impliquen en els afers dels seus pobles o que hi col·laboren, des de la solana a la baga, a la Batllia i al Baridà.

A Bellver s’està vivint un moment important com a resultat de la voluntat, la tenacitat i la motivació d’un grup de joves, a l’empara de l’Associació Teatre Jove Bellver de Cerdanya. Joves creatius, exigents, amb un alt sentit de la responsabilitat i amb ganes de treballar pel poble i per la comarca.

Joves Bellver 2

L’any 2016 eren joves entre dotze i catorze anys i estaven decidits a autogestionar els seus projectes teatrals, prenent les seves pròpies decisions. Els adults, entre ells els seus pares, potser no estaven preparats per entomar aquest tipus d’iniciativa, més aviat aquest jovent els va fer sortir de la seva zona de confort i van haver de reconèixer que se’ls havia de fer cas. És per això que resultava sorprenent la seva tossuderia,  ser ells mateixos els que ho decidissin tot. Van ser tenaços a l’hora de posar en marxa els seus projectes i els llaços d’amistat i complicitat entre ells cada vegada eren més forts.

Aquest projecte, que ells anomenen d’autogestió juvenil, va iniciar-se aviat farà sis anys. Encara que van constituir-se el 2017, i la seva presa de decisions assembleària i col·laborativa. Un total de set obres de teatre d’autors ben diferents i diverses posades en escena han fet que aquest grup de joves anés aconseguint aquells objectius que ells s’havien proposat inicialment.

Com a joves, també els agrada que se’ls faci partícips de la vida social i cultural del poble, i també pensen que els agradaria formar part  d’una comissió de festes del poble. Amb tot, però, la gran majoria d’ells han començat a estudiar a la Universitat i s’han hagut de desplaçar fora de la comarca. Com dèiem més amunt, haurem de veure si tot ells retornaran.

L’important, però, és l’aprenentatge que tenen i ha tingut aquesta colla de jovent, aquest autoaprenentatge que els servirà moltíssim al llarg de la seva vida i que ha suposat un exemple per a tots aquells adults que ens ho miràvem tot des de la platea.

A començaments de maig estrenaran una altra obra de teatre: “Absolutament desconnectats”, un altre projecte que, ben segur, els ha fet créixer una mica més. Aquest tipus de jovent queda palès que existeix, i segur que de tant en tant també els agrada fer “botellots”.

Autor

  • De Bellver de Cerdanya. Mestra de Primària. Durant força anys s’ha dedicat a donar classes de català als adults. Sempre s’ha sentit motivada pel món cultural i no escatima esforços per col·laborar en qualsevol iniciativa que sorgeixi. Li agrada el teatre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *