Reflexions més enllà de les notícies

Accidentalitat a la muntanya, una nova pandèmia

Esport Salut Turisme
Rescat al Cadí

En la darrera dècada, l’esport de muntanya ha experimentat una afluència creixent de visitants, arribant inclús a convertir-se en un important reclam turístic arreu del món (1).

A Espanya i a Catalunya, el nombre d’excursionistes que practiquen muntanyisme o senderisme com a activitat lúdica esportiva ha augmentat significativament.  A Catalunya, l’any 2010, el Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya va realitzar 386 intervencions de rescat a la muntanya, mentre que, l’any 2020, el nombre de rescats registrats va ascendir a 1.009 rescats. Aquests resultats confirmen l’augment d’accidentalitat a la muntanya, cosa que representa un problema real i emergent de salut pública (2), (3).

Rescats en el medi natural
Gràfica 1: Rescats en el medi natural en l’àmbit de la muntanya, organitzat per anys. Font: Generalitat de Catalunya. Departament d’Interior. Bombers (3).

En la gràfica 2 es mostra  el total de rescats distribuïts per mesos. En aquest marc, la incidència més gran s’identifica entre els mesos de juny i agost, coincidint amb el període de les vacances d’estiu i iniciant un descens durant el mes de setembre. En relació amb l’accidentalitat observada a la muntanya, s’observa un major nombre de rescats concentrats en els mateixos  mesos (juny-agost).

Salvaments en el medi natural
Gràfica 2. Salvaments en el medi natural en l’àmbit de la muntanya, organitzat per mesos de l’any 2020. Font: Generalitat de Catalunya. Departament d’Interior. Bombers (3)

Accidentalitat a la muntanya a la Cerdanya.

La Cerdanya és una de les comarques més afectades i on es realitzen més intervencions de rescat.

Segons les dades obtingudes de les intervencions dels Bombers de la Generalitat de Catalunya l’any 2010, d’aquestes 338 intervencions de rescat a Catalunya, 28 van ser a la Cerdanya. Si veiem l’any 2020, hi ha un plausible augment: de les 1.009 intervencions a Catalunya, 42 van ser a la Cerdanya.

Les causes de l’accidentalitat a la muntanya.

Segons l’estudi de la FEDME (Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada), realitzat l’any 2019, confirma que l’activitat en la qual es realitzen un major nombre de rescats correspon al senderisme. Una hipòtesi que explicaria aquest resultat fa referència al fet que és una activitat aparentment senzilla i que no requereix recursos tècnics i, així mateix, per l’augment del nombre de practicants sense suficient coneixement dels riscos associats que comporta el medi (4).

Solucions a aquest problema.

El sector turístic, federacions de muntanya, governs autonòmics haurien d’acordar conjuntament que, per tal de disminuir els accidents de muntanya, caldria actuar de forma conjunta, per tal de promocionar les mesures preventives i dissenyant guies de promoció de la salut a la muntanya, informant la població de les recomanacions i riscos vinculats a l’activitat a la muntanya.

Foto de capçalera: Gael Piguillem.


BIBLIOGRAFIA

  1. Francesc Alavedra Papell Esperanza Baquero Riazuelo Ignasi Duran Torrellas David Mengual Padrós Pere Rodés Muñoz Emili de Tomàs Oriol. Prevenció de riscos i socors a la muntanya Manual pràctic Neus Borràs i Farran M. Teresa Pastor i Amorós Ángeles Sanjuan Castillo Montserrat Tàrrech i Borràs [Internet]. [citat 21 de juny 2021]. Disponible a: www.cossetania.com
  2. Peña SB, Herrero MA, Artigues PSJ, Pinillos AA, Azpiazu II. Changes in mountain accidents and incidents in the basque country: 1996–2016. Emergencias. 2019;31(2):141-2.
  3. Estadístiques de salvaments al medi natural. Departament d’Interior [Internet]. [citat 21 juny 2021]. Disponible a: http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/bombers/seguretat_a_la_muntanya/salvaments_al_medi_natural/.
  4. Accidentalidad en Deportes de Montaña de Federados FEDME 2019 by FEDME – Issuu [Internet]. [citat 21 de juny 2021]. Disponible a: https://issuu.com/bibliotecafedme/docs/estudio_de_accidentalidad_fedme_2019_-_sin_cortes/6?ff&showOtherPublicationsAsSuggestions=true

Autor

  • Graduat en Infermeria (UdG). De Puigcerdà. Actualment treballa a la UCI i a Reanimació de l’Hospital Josep Trueta de Girona. És col.laborador de Ràdio Puigcerdà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *