Reflexions més enllà de les notícies

Anàlisi de l’endeutament dels ajuntaments de la comarca. Un cas desigual.

Economia
Gràfica

A cap de nosaltres ens agafa per sorpresa saber que els nostres ajuntaments tenen deutes, i més després de la crisi del 2008, on l’endeutament de les administracions públiques va ser una realitat innegable. La Cerdanya no va ser un cas heterogeni en aquesta espiral d’endeutament públic i alguns ajuntaments de la comarca van adquirir un important deute per habitant.

Com més habitants més deute?

Alp, Puigcerdà i Llívia van liderar, durant l’inici de la crisi, el rànquing de deute públic per habitant. Els tres municipis concentraven gairebé el 70% de la població de la comarca. Alp, per exemple, amb una població de 1.686 persones devia 845,20 € per habitant, seguida de Puigcerdà i Alp amb un deute per habitant de 742,45 € i 661,17 € respectivament.

Un cop transcorreguts aquests anys s’ha de posar èmfasi en el fet que totes aquestes entitats han aconseguit reduir considerablement els seus deutes per habitant, inclús alguns a 0, com és el cas dels municipis d’Alp, Bellver de Cerdanya, Bolvir i Prullans.

Deute de l'Ajuntament d'Alp
Deute de l’Ajuntament d’Alp (Font: elaboració pròpia a partir de les dades d’Hisenda i IDESCAT).

El cas preocupant d’Isòvol

Isòvol, amb només 281 habitants, lidera el deute per habitant a la comarca de la Cerdanya amb un deute de 779,42 € per habitant. Està molt lluny de poder-se comprar amb poblacions de la seva mateixa dimensió que tenen deute 0, com seria l’exemple de Das i Lles de Cerdanya.

A diferència de molts ajuntaments de la comarca, Isòvol no va seguir una línia descendent en l’increment del seu deute. El seu màxim històric el trobem durant el 2013, amb un deute de 436.382,27 € gairebé 1.400 € per habitant. És curiós com un poble tan petit com és Isòvol pogués acumular tant deute públic. Segons Esteve Maurell, exalcalde d’Isòvol, va declarar a Regió7, quan va prendre possessió al càrrec l’any 2008, es va trobar amb dos crèdits i un deute de 500.000 € amb proveïdors.

Deute de l'Ajuntament d'Isòvol
Deute de l’Ajuntament d’Isòvol (Font: elaboració pròpia a partir de les dades d’Hisenda i IDESCAT).

La capital de la comarca no aconsegueix baixar dels 5.000.000 € de deute

Les últimes dades d’hisenda apunten que Puigcerdà té un deute de 5.350.172,27 €, el que representa 577,90 € per habitant. El seu màxim el trobem a finals de 2009, anys durs de la crisi, on el deute pujava a 7.533.000 €, 834,96 € per habitant. En aquest sentit, en 10 anys l’ajuntament ha aconseguit reduir un 29% el deute de l’entitat pública.

Puigcerdà concentra la majoria de les seves despeses, com podem veure en els seus pressupostos, en despesa de personal i en despeses corrents de béns i serveis i destina quasi 1.000.000 € per interessos de deute.

Deute de l'Ajuntament de Puigcerdà
Deute de l’Ajuntament de Puigcerdà (Font: elaboració pròpia a partir de les dades d’Hisenda i IDESCAT).

La majoria d’entitats públiques de la comarca poden presumir d’un deute igual a 0

Hi ha 12 municipis a la comarca sense cap deute. Aquests són Alp, Bellver de Cerdanya, Bolvir, Das, Fontanals, Guils de Cerdanya, Lles de Cerdanya, Meranges, Prats i Sansor, Prullans, Riu de Cerdanya i Urús. De totes maneres, caldria mirar les modificacions en el proper informe d’Hisenda que la crisi de la Covid haurà portat a les entitats locals.

És important que les nostres entitats locals gestionin d’una forma eficient i responsable els recursos que tenen disponibles, ja que com a habitants del municipi és el nostre deure conèixer i exigir una responsable gestió dels nostres diners als governants del municipi. Les conseqüències d’un deute massa elevat poden ser devastadores. El cas de Jerez hauria de ser un exemple de com no fer les coses, on van endarrerir nòmines de treballadors, tancar col·legis, deteriorament del transport públic, acomiadaments, privatitzacions… I tot per una mala gestió dels que vam escollir democràticament en unes urnes; no repetim el mateix error a la Cerdanya: aprenem de la Història.

Foto de capçalera: Lukas Blazek.

Joan Pujol

Graduat en Administració i Direcció d'Empreses. De Prats i Sansor. Ha treballat en logística, comptabilitat, fiscalitat i assegurances. És col·laborador de "Ràdio Puigcerdà" i ha dirigit diversos esdeveniments culturals i esportius a la Cerdanya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *