Reflexions més enllà de les notícies

Confluència: el futur de Cerdanya

Ecologia Economia Societat
Cerdanya des de Fontanera

Dissabte, dia 21 de maig, a les 18 hores, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà, va tenir lloc l’acte de presentació de la Confluència per una Cerdanya Sostenible. Es tracta d’un projecte que es va començar a gestar fa més de mig any, però que s’ha anat endarrerint per causes diverses. Ara, finalment, ha vist la llum.

La Confluència, per abreviar, és un moviment o plataforma integrat per moltes associacions cerdanes (unes 15) de tipus cívic, cultural, ecològic o empresarial que s’han reunit per discutir sobre el futur de la nostra comarca i arribar a consensos.

La primera cosa que vam veure és que el futur que ens espera, si no fem res, no ens agrada gens. La dependència excessiva de la Cerdanya del monocultiu del turisme de cap de setmana i de la construcció de segones residències i la massificació incontrolada dels nostres espais naturals no ens plau en absolut.

Però a diferència d’altres vegades, ara es respira a l’ambient un cert sentiment de canvi. Els cerdans s’estan despertant d’un llarg somni en què hem viscut d’aquest model econòmic que mostra símptomes inequívocs d’esgotament i crec sincerament que ha arribat el moment de començar a posar fil a l’agulla per canviar les coses.

Però no es tracta d’un canvi radical, de la nit al dia. Es tracta de canviar el model productiu i de la relació dels cerdans i forans amb el medi natural, però de manera ordenada i progressiva. No es tracta d’anar contra ningú, sinó de cercar noves vies de desenvolupament econòmic i social abans que sigui massa tard.

Arran de tot això va sorgir un decàleg, de fet una llista de dotze punts, amb un petit afegitó sobre el tema dels Jocs Olímpics d’hivern que vam decidir deixar parcialment fora de la discussió per motius diversos.

Aquest decàleg neix del consens i fruit de l’interès de tots els participants en un millor futur per la comarca. Resumint-ho molt: volem a la llarga un nou model econòmic on els diferents sectors productius estiguin equilibrats; on l’accés a l’habitatge i als llocs de feina, especialment per als joves, no esdevingui un infern; i volem també una Cerdanya més protegida ambientalment i menys massificada en els seus espais naturals.

Tot això i més ho podeu llegir en el decàleg que posaré a continuació i que signen quinze entitats cerdanes molt diverses. I sobretot: això és el començament d’un nou projecte, d’una nova lluita, no el final de res. No volem un brindis al sol. Volem que aquestes mesures s’implementin.

A tal efecte, caldrà una cooperació entre el sector públic i el sector privat, però és imprescindible que sigui la gent qui arrossegui tots dos en la direcció que proposem, sempre des del respecte a la diversitat d’opinió.

DECÀLEG DE LA CONFLUÈNCIA PER UNA CERDANYA SOSTENIBLE

 1. Demanem un canvi en el plantejament econòmic global de la comarca, fent èmfasi en activitats sostenibles, en la incorporació de les noves tecnologies,  en la desestacionalització del turisme, tot atraient els que estimen la muntanya, diversificant els sectors productius i tot des d’un model respectuós amb el medi ambient i amb els interessos de la població local, lligat a les previsions que els estudis fan sobre el canvi climàtic a la Cerdanya.
 2. Cal combatre tots els tipus de contaminació (química, atmosfèrica, lluminosa, acústica, paisatgística, etc.).
 3. Demanem la preservació i estudi dels ecosistemes cerdans, respectant i promovent la biodiversitat, així com els relleus i els processos geològics.
 4. Volem que s’afavoreixi una gestió basada en l’economia circular i les 4 R: Reduir, Reutilitzar, Reciclar i Recuperar, especialment pel que fa als residus, amb la necessària formació a la població.
 5. Cal promoure les energies netes, respectuoses amb el territori i descarbonitzar l’economia, afavorint l’estalvi dels recursos. Estem a favor d’una producció descentralitzada de l’energia.
 6. Cal limitar el creixement descontrolat de les segones residències, preservant els petits nuclis i fomentant la rehabilitació. Cal promocionar, des dels poders públics i privats, l’obtenció d’habitatge social, especialment per a les classes més desafavorides econòmicament, com pot ser el cas dels joves, a tota la comarca.
 7. És necessari apostar per una promoció dels serveis públics com la sanitat, els estudis de cicles formatius i graus superiors, així com per una xarxa de transport públic comarcal assequible, i també entre l’Alta i la Baixa Cerdanya. Cal afavorir la substitució del vehicle privat contaminant per altres formes més sostenibles de transport. Ens calen pistes ciclabes i per a vianants. I també és imprescindible modernitzar el transport ferroviari amb Barcelona i Tolosa.
 8. Cal preservar i tenir cura dels recursos naturals de la comarca, especialment pel que fa als recursos hídrics, assegurant la seguretat biològica i mineralògica de l’aigua de boca. Demanem mesures per lluitar contra el malbaratament hídric i energètic i acabar el sistema de depuradores d’aigües residuals pendents.
 9. Cal limitar la creació de noves infraestructures que malmetin el medi ambient, com poden ser autovies, aeròdroms o altres formes de comunicació que representin un impacte paisatgístic i ecològic desfavorable en el territori.
 10. Proposem l’ampliació dels actuals espais protegits de la comarca i la creació de nous, entre ells, parcs geològics, per preservar els ecosistemes més fràgils, dotant-los de mitjans econòmics i de personal suficient per a la seva correcta gestió.
 11. Cal regular l’accés al medi natural de manera racional, cercant un equilibri entre la protecció del medi i l’accés ordenat a aquest.
 12. Apostem per una promoció dels productes agroalimentaris locals, de quilòmetre zero, per la producció ecològica i per la recuperació i difusió de les varietats autòctones, tot difonent aquests productes als restaurants i a les escoles locals.

Consideració particular:

 • Sobre la candidatura Pirineu-Barcelona als Jocs Olímpics d’hivern del 2030, demanem que es parli i s’informi àmpliament i clarament als habitants del territori, sobre quin projecte es vol dur a terme i que posteriorment se sotmeti a una consulta popular vinculant el model presentat. En qualsevol cas, ens oposem fermament a la creació de noves infraestructures innecessàries i amb un cost excessiu per al medi ambient.

Totes les anteriors mesures i propostes han de ser fruit d’un pacte entre tots els actors públics i privats de la comarca, de manera que tothom es faci seva aquesta lluita.

ENTITATS QUE DONEN SUPORT AL DECÀLEG

 • Agroalimentària de Cerdanya
 • Amics de Cerdanya
 • Associació de Veïns de La Molina
 • Ateneu Popular de Cerdanya
 • Cerdanya Ecoresort
 • Cerdanya en Acció pel Clima
 • Ceretània
 • Grup d’Amics de Montellà
 • Grup de Recerca de Cerdanya
 • Institut d’Estudis Ceretans
 • Les Petits Ruisseaux
 • Òmnium Cultural de Cerdanya
 • Salvem Èller
 • Salvem La Molina
 • Salvem La Solana
 • SOS Pirineus

Foto de capçalera: Gael Piguillem.

Autor

 • Informàtic i dinamitzador cultural. President del Grup de Recerca de Cerdanya. És secretari de la Junta de l'associació "Llibre del Pirineu". Té un blog "A la balitresca" d'opinió general i un sobre la ciència ficció "El mundo de Yarhel". Col·labora periòdicament en publicacions locals com "Querol", "Ker", "Cadí-Pedraforca", "Reclam", "De Pànxing" i "Viure als Pirineus".

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *