Reflexions més enllà de les notícies

Desenvolupament econòmic local. Un terme inexistent a la comarca.

Economia
Grua

La Cerdanya, amb el temps, ha acostumat la seva activitat econòmica a sectors com la construcció i els serveis, caracteritzats pel model turístic que l’acompanya. És ben sabut que aquest model perjudica la comarca, perquè en primer lloc una economia poc diversificada i dependent presenta alts riscos quan el model entra en recessió. La construcció és un sector que ha generat ocupació i ha retroalimentat altres sectors, però no és un bon referent, ja que atrau mà d’obra poc qualificada i intensifica el procés de convertir Cerdanya en un monocultiu turístic. Cal tenir present que existeix un límit natural per a poder construir, i quan aquest límit acabi, la demanda serà major a l’oferta i els problemes en el mercat de l’habitatge seran encara més evidents. Pel que fa a la nostra manera d’entendre el turisme, el problema està en l’estacionalitat, generant ocupació de baixa qualitat en èpoques assenyalades de l’any, i en una forma de funcionar que no anima al gran consum del nostre comerç local.

Les administracions públiques de la comarca semblen adormides davant del problema i no hi ha molta esperança a què dediquin grans esforços per contrarestar-ho. Segons ha pogut saber l’autor d’aquestes línies, actualment hi ha un pla per reactivar el sector de l’agroalimentació, en el qual em trobo dins, que acaba aquest any i em temo que no servirà de res. Aquest pla ha estat molt curt i no s’està buscant cap línia d’actuació més, ja que de moment cap intenció de transformar el turisme, cap intenció d’aturar la destrucció natural del nostre territori, cap intenció de fer tornar els joves a la nostra comarca i cap intenció de voler aturar el problema. Tímides activitats que no acaben tenint un gran impacte. El problema és que, un cop més, les entitats públiques no volen entendre que a curt termini no es pot solucionar res, que necessitem dotar d’una visió estratègica els nostres tècnics, deixant-los treballar sense límits i posant objectius a aconseguir a mitjà i llarg termini en ocupació i formació, economia i empresa, agroalimentació, indústria, comerç, turisme, territori…

La Cerdanya cal que agafi bons referents, i per posar un exemple està l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona. Aquesta agència es crea el 2014 davant l’existència de problemàtiques semblants a les de la nostra comarca. La seva línia d’actuació és millorar la qualitat de vida a través de l’ocupació, posant en joc de manera coordinada, tant les voluntats polítiques i del teixit associatiu empresarial, com els esforços tècnics i econòmics. Els resultats d’aquesta agència són positius i van en una bona línia estratègica, ja que apliquen els principis de desenvolupament econòmic local, un terme que aquí a la Cerdanya ens sona a “xinès”, però caldrà que aprenguem “xinès” tard o d’hora.

Cal que tothom s’adoni que aquells anys bons han arribat a la seva fi i estem començant a arribar a aquell futur que molts han predit. El PIB per càpita de la comarca és inferior al del conjunt català, cosa que també passa en nivells de renda. S’ha d’exigir als nostres representants públics que siguin valents i apliquin una línia d’actuació sense cap timidesa. Les conseqüències d’una remarcada línia d’actuació no les veurem d’una forma immediata, cal que tinguem paciència i seguir una marcada visió estratègica. Els representants públics de la comarca han de ser valents i actuar ja i no deixar el problema a un proper que vingui, deixar una millor herència als futurs cerdans és el nostre deure.

Autor

  • Graduat en Administració i Direcció d'Empreses. De Prats i Sansor. Ha treballat en logística, comptabilitat, fiscalitat i assegurances. És col·laborador de "Ràdio Puigcerdà" i ha dirigit diversos esdeveniments culturals i esportius a la Cerdanya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *