Reflexions més enllà de les notícies

El Pirineu diu prou!

Economia Política
Control al Túnel del Cadí

No són poques les ocasions en què els diferents sectors empresarials del Pirineu, així com entitats municipalistes, reclamen al govern de la Generalitat mesures adaptades als territoris on s’apliquen: conscients de les seves singularitats, recursos, activitats econòmiques, població…

I es podria comptar amb els dits d’una mà els cops que des del govern s’han atès les diferents reclamacions, de fet no caldria comptar…

És per aquest motiu que el món local del Pirineu s’ha organitzat per articular una proposta conjunta per fer arribar als governs de la Generalitat i l’Estat, una proposta que inicialment ha obtingut el suport dels 6 consells comarcals de la vegueria i la majoria dels seus ajuntaments, que ho han transmès personalment o mitjançant els representants comarcals, i també del Consell Comarcal del Ripollès i els seus alcaldes i alcaldesses. I matiso, inicialment: un cop definit el manifest també s’hi han sumat associacions empresarials, de restauració i hoteleria, comerç, distribució… I recentment d’altres comarques amb situacions molt similars a les comarques pirinenques, com el Berguedà, han mostrat el seu interès a formar part d’aquest moviment.

El manifest, que ja ha estat enviat per part dels ajuntaments, consells comarcals i d’altres actors del territori, als destinataris definits, mostra el compromís dels signants amb la lluita contra la pandèmia de la Covid-19: amb el territori, la salut, l’economia i el benestar dels ciutadans; i resumeix en els següents punts aquelles mesures o accions que s’han de realitzar de forma urgent:

 • La Singularitat del Pirineu i l’Aran. Es reitera la necessitat d’aplicar mesures diferenciades per a territoris que són diferents. Recordar que l’Alt Pirineu som el 18% del territori però únicament l’1% de la població. Amb una densitat de població de 14,6 hab./km2 (inclòs Ripollès), a diferència dels 2014,3 hab./km2 de l’Àrea Metropolitana.
 • Confinament comarcal en comptes de municipal, mesura que ja havia sol·licitat amb anterioritat el Conselh General d’Aran i els consells comarcals de les comarques pirinenques, i que no va ser escoltada.
 • Mobilitat transfronterera.
 • Mesures específiques sectorials, no en clau metropolitana. Mesures com el tancament del comerç no essencial el cap de setmana o les franges horàries per la restauració no tenen sentit al nostre territori. Les nostres comarques són també territoris transfronterers. Cal permetre la mobilitat entre els territoris limítrofs transfronterers, amb França, Andorra i la Franja d’Aragó.
 • Comptar amb el món local en la presa de decisions. La proximitat dels ens locals a la realitat del territori ha de ser un valor a tenir en compte en la presa de decisions, i es demana que les peticions adreçades des del món local no quedin sense resposta.
 • Anuncis de mesures restrictives amb més antelació. Les empreses i negocis no funcionen com un interruptor que es pugui anar encenent i apagant, i es necessita un mínim de temps per quan un sector d’activitat econòmica ha d’obrir, tancar o adaptar-se a noves mesures. 
 • Els governs de la Generalitat i de l’Estat han d’acompanyar les restriccions amb mesures de reactivació econòmica que s’articulin amb celeritat per donar suport a l’activitat econòmica i ajudin a la reactivació dels diferents sectors. Aquesta petició s’adreça tant al Govern de la Generalitat com al Govern de l’Estat, destinataris principals del gruix dels tributs vinculats a l’activitat econòmica. Al Govern de l’Estat, també se li demana que, en els casos de tancament obligat o restriccions significatives per un sector d’activitat econòmica, això tingui conseqüències pel que fa a les seves obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.
 • Ajuts específics per al Pirineu i Aran en relació amb la temporada d’hivern. Aquesta afectació concreta i estacional a l’activitat econòmica del Pirineu i l’Aran ha de comportar també mesures de reactivació i d’impuls econòmic específiques per al nostre territori.
 • Recursos dels ens locals i la participació del món local en els projectes europeus. Volem participar en el repartiment dels fons europeus i que es desenvolupin projectes específics per al Pirineu i l’Aran. Reiterem, de nou, la necessitat de tenir en compte el reequilibri territorial i mesures de discriminació positiva en el disseny de les polítiques públiques.
 • Increment dels recursos sanitaris, socials i de seguretat ciutadana. No és el mateix donar cobertura a territoris amb concentració territorial que a territoris com el nostre, que a la vegada té una realitat sociodemogràfica diferenciada.
 • El compromís de totes les administracions públiques i la col·laboració publicoprivada. En aquest sentit s’envia el manifest als següents destinataris:

Govern de la Generalitat i a les delegacions territorials de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran i a Girona; al Govern de l’Estat (Presidència del Govern i ministeris competents en matèria d’Hisenda, Seguretat Social, Política Territorial, Transports i Mobilitat, Interior i Indústria, Comerç i Turisme); a les associacions municipalistes de Catalunya; als ajuntaments, consells comarcals, Conselh Generau d’Aran i entitats municipals descentralitzades; a l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya i a les agrupacions econòmiques i empresarials de les nostres comarques, a les quals convidem a sumar-se a aquest manifest.

Jo crec que quan es parla d’equilibri territorial no es tracta de que tots els territoris siguin tractats de la mateixa manera, sinó que tots els territoris tinguin les mateixes oportunitats d’acord amb les seves singularitats i les seves característiques. Cal lluitar perquè el sistema de presa de decisions de la generalitat deixi de seguir el model centralista que practica normalment l’estat espanyol: d’un despatx al Pirineu i Aran.

Manifest en format pdf

Autor

 • Estudiant d’enginyeria informàtica a la Facultat d’Informàtica de Barcelona. Amant de la música i el teatre. Membre de diferents entitats culturals de la comarca. Regidor a l’ajuntament de Puigcerdà.

Un comentari

 1. Tant de bo tinguem una Cerdanya respectuosa amb tots els seus veïns.
  Amb TOTS, sense cap mena de discriminació, sense localismes insolidaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *