Reflexions més enllà de les notícies

El reciclatge a Cerdanya

Ecologia
Envasos i plàstics

Un any més i a falta de tenir les dades de l’any 2020 sobre el nivell de reciclatge a Catalunya, sembla més que probable que Cerdanya tornarà a estar a l’última posició del rànquing. Els deures que va posar Europa, que fixa la recollida selectiva al 50%, no s’hauran aconseguit i, el que és més greu: estem generant més residus que els anys anteriors. Tot el contrari que el Berguedà, la comarca més conscienciada amb la recollida selectiva, on frega el 70%.

Per explicar a què es deu aquesta valoració tan alta, cal retrocedir uns quants anys enrere, en concret l’any 2017, quan la comarca veïna es trobava en el 36è lloc de la taula. Sense dubte, el mèrit se l’emporten tots els ciutadans que, dia rere dia, tenen una alta conscienciació sobre el greu problema que suposen l’acumulació de residus d’origen domèstic.

Si fem una mica de memòria, anys enrere, el Berguedà era una de les comarques amb pitjors perspectives mediambientals, ja que concentrava un gran nombre d’indústries d’origen fòssil, com ara les mines, la tèrmica, i les tèxtils. La indústria a la llera del Llobregat era una de les més importants del país, ja que donava feina a milers de treballadors de la zona i va suposar la gran revolució industrial de Catalunya fins a finals dels anys vuitanta.

Però tot va canviar quan les institucions varen aprovar un canvi en la manera de gestionar els residus domèstics. Es va introduir la recollida selectiva a la gran majoria de municipis berguedans i es va apostar clarament per un model que permetia demostrar a tots els ciutadans que la generació de residus a les cases particulars era gegantí. La manera en com s’havien de classificar els residus es va fer extensiva a tota la comarca.

En conseqüència, altres municipis de comarques veïnes i de tot el país van apostar clarament per aquesta nova fórmula, que a mesura que han passat els anys ha demostrat que és una de les eines més efectives per combatre el canvi climàtic a casa nostra. Alguns diran que no es pot fer perquè som una comarca eminentment turística, i és cert, i per això cal un estudi a fons per aconseguir-la.

A Cerdanya, però, manca una conscienciació real del problema que pateix la comarca, i que com tots sabem, augmenta amb escreix en períodes vacacionals. Aquesta situació ha portat la comarca a la cua, en termes de reciclatge en l’àmbit del Pirineu, i a la vegada a Catalunya. Cal un canvi urgent, i és més necessari que les administracions locals i supracomarcals posin fil a l’agulla. No només es tracta d’introduir la recollida selectiva als nostres municipis: cal més pedagogia a les escoles i a la classe política governant.

Foto de capçalera: Magda Ehlers

Nadal Cabiscol

Empresari autònom del sector del comerç. Diplomat en Ciències Empresarials per la Universitat Pompeu Fabra, amb especialitat en Màrqueting i Comerç. Amant del Teatre, del cinema i de la revolució tecnològica. Membre de la plataforma Cerdanya en Acció pel Clima. Activista polític i defensor de la llibertat d’opinió i expressió enfront la repressió política a Catalunya.

Un comentari

  1. El reciclatge és com la fam a África se’n parla molt i no si fa res . El tema del reciclatge és un tema que es tindria de debatre a nivell polític , ecoembes està denunciat per Greenpeace per la seva pésima gestió del material triat que acaba enterrat en els abocadors , a la cúpula directiva tenim els màxim productors de envasos que més que reduir i reutilitzar apreten els governs per unes lleis més toves en el tema dels envasos . Em fa molta gràcia que la culpa sempre sigui del consumidor final i que ens obliguin a fer la feina del triatge i que ells s’emportin el negoci , jo ho tinc molt clar Reduir Reutilitzar i com a ultimísima opció reciclar us eu preguntat mai si reciclar és ecològic camions amunt i avall vaixells carregats de deixalles cap a la India Xina etc .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *