Reflexions més enllà de les notícies

Els nous cerdans

Societat
Persona desembalant caixes mudança

Ja ha passat un any d’ençà que vam quedar confinats i vam haver d’acceptar un seguit de privacions, de limitacions i, en general, de falta de llibertat de moviments, que dia a dia ens han impedit d’actuar i moure’ns lliurement, sempre condicionats per la por al contagi, quedant limitat el nostre àmbit de relació interpersonal.

Aquesta pandèmia ha fet que hàgim passat moments força difícils i a la vegada significatius en la vida de cada un de nosaltres, moments que mai hauríem cregut que viuríem. També els cerdans hem passat en silenci moments de solitud, d’incertesa cap al futur; la salut s’ha convertit en un aspecte molt important per a les nostres vides.

Tot plegat, ha estat tan espectacular com inversemblant, i a hores d’ara, cada vegada són més les persones que creuen que es pot parlar d’un abans i d’un després des que es va declarar el virus.

Hi ha hagut canvis en molts àmbits del nostre dia a dia, però l’aspecte més important té a veure  amb la manera de guanyar-nos la vida. La gran majoria de gent de Cerdanya viu del turisme i, els efectes de la pandèmia han provocat poca o gens de mobilitat de les persones que normalment ens visiten. L’experiència viscuda ha fet que s’hagi escrit molt sobre el fet que el turisme sigui l’única font d’ingressos, apostant per aconseguir-ne d’altres.

És a això que ens referíem quan parlàvem d’un abans i d’un després de la pandèmia. No sabem cap a on ens portarà el futur, quin tipus de turisme ens convé, quines seran les feines que han de fer possible que la gent pugui optar per quedar-se a Cerdanya.

El que sí que és segur és que algunes de les persones que normalment ens visiten, que tenen segones residències o la possibilitat de viure a la nostra comarca, han après a observar-la i valorar-la  des d’un altre punt de vista. Aquests mesos de reclusió els han fet reflexionar  molt sobre com és d’important la seva llibertat d’acció, els espais oberts, l’aire pur, el paisatge que poden albirar en aixecar la vista, el silenci, passar el temps… la natura.

De cop, Cerdanya ja no ha estat només el lloc on anar a passar unes vacances, o el lloc alternatiu on anar perquè s’hi té una segona residència. Durant aquests últims mesos molta gent ha triat la comarca per instal·lar-s’hi, a causa que algunes feines permeten teletreballar. O bé persones que hi han vingut a viure un cop han tingut la jubilació. Cada vegada més, la gent que vivim aquí durant tot l’any veiem cares noves, tornem la salutació a persones que passen pel nostre costat i que no coneixem. Els nous empadronaments parlen per si sols. Què hem de pensar la gent que ja fa temps que vivim a la comarca? Quina reflexió fem a l’hora d’acceptar que cada vegada hi ha més gent que no coneixem?

Ha arribat el moment, doncs, d’admetre que Cerdanya és també de tots aquells que l’han triada per viure. L’han triada sortint de la seva zona de confort, que encara que ho hagin fet voluntàriament, representa un canvi en la seva manera de viure. Han decidit que volen viure lluny del brogit, de la contaminació, gaudir d’una millor qualitat de vida i això ja diu molt. La gent que ha pres aquesta determinació ha jugat fort. Pot ser que alguns d’ells no aconsegueixin adaptar-s’hi, o que se n’adonin que la seva decisió representa un canvi massa dràstic sobre les expectatives que tenien, o que troben massa a faltar el lloc de procedència, i no es quedaran, haurà quedat tot en un projecte no aconseguit.

Persones passejant per la muntanya cerdana
Força persones han decidit venir a viure i treballar aquí per gaudir de la qualitat de vida de Cerdanya (foto: Gael Piguillem)

N’hi haurà, però, que sí que aconseguiran adaptar-se a la nova vida i els tindrem de veïns, hi conviurem dia rere dia. La història de Cerdanya està plena de gent que hi ha passat, alguns han marxat, però molts d’altres s’han quedat. Benvinguts aquells que arriben a Cerdanya amb la intenció de viure-hi; que són conscients de la dificultat que comporta viure lluny d’algunes comoditats que els pobles aïllats no poden donar. Que volen participar de l’esdevenir de la nostra comarca.

En aquests moments i, principalment, per defugir ja una mica d’aquest sentiment monotemàtic que impera en la ment de molts cerdans entorn de viure del turisme, necessitem gent amb idees noves, amb expectatives diferents, i m’atreviria a dir, gent que no tingui arrels a la comarca, per poder donar una visió oberta i gens interessada; necessitem una mica d’aire fresc.

Gent que vulgui canviar Cerdanya des de dins, valorant tot el potencial  que té, que la valorin perquè l’han triada, no perquè se l’han trobada. Som molts els qui coneixem persones que, procedents d’altres llocs de Catalunya o d’altres territoris, han treballat per la comarca igual o més que molts nadius. Alguns d’ells coneixen el territori millor que nosaltres, valoren el medi natural en el qual vivim i el nostre patrimoni artístic i cultural. Fa goig pensar que algú pot conèixer tan bé els nostres racons.

Fem lloc a aquesta gent, defugim les típiques discussions sobre qui és més cerdà i qui n’és menys. Estaria molt bé poder compartir amb persones que tenen visions diverses quin ha de ser el futur que volem per Cerdanya, lluny de ments excessivament marcades pel diner fàcil i d’un concepte de comarca que ha d’estar sempre al nostre servei. És possible que tot plegat sigui un desig inabastable? Pensem que no, ja que actualment a la comarca hi ha noves associacions i força iniciatives promogudes per gent provinent de fora. De mica en mica es van obrint pas, fent equip tots plegats, lluitant per la cultura i el patrimoni.

Foto de capçalera: Ketut Subiyanto.

Autor

  • De Bellver de Cerdanya. Mestra de Primària. Durant força anys s’ha dedicat a donar classes de català als adults. Sempre s’ha sentit motivada pel món cultural i no escatima esforços per col·laborar en qualsevol iniciativa que sorgeixi. Li agrada el teatre.

Un comentari

  1. M,agradat molt l,escrit de l,Anna,…dóna una visió molt àmplia del procés evolutiu que ha comportat el periode covid i les situacions viscudes a la Cerdanya.
    Comparteixo també la salutació de benvinguda als nous residents …
    entre tots hem d,aportar iniciatives per aconseguir una comarca plena d,oportunitats , sostenible i acullidora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *