Reflexions més enllà de les notícies

És sa fer teatre en temps de Covid?

Cultura
Teatre tancat per COVID

És possible fer teatre en temps de pandèmia? Com es viu dalt de l’escenari amb una platea sempre mig buida? Val la pena assumir el risc de contagi? És sa fer teatre en temps de Covid?

La pandèmia de la Covid-19 ha vingut per canviar-ho tot. També la Cultura. No podem deixar d’insistir en el fet que la Cultura segueix sent necessària. En temps de pandèmia, més que mai. Les mesures que busquen lluitar contra la propagació de la pandèmia segueixen afectant la Cultura i, en conseqüència, a les empreses dedicades a l’activitat cultural.

Si els grups de teatre i les sales de teatre del circuit professional s’han vist enormement afectades, el cas dels grups amateurs o d’activitat teatral sense ànim de lucre no podia ser diferent. A la Cerdanya, les dues companyies locals que duen a terme l’activitat teatral són: La Inestable Ceretana de Teatre i l’Associació Cerdanya Musical, dedicada exclusivament al món dels musicals.

Ambdues han vist enormement afectada la seva activitat a causa dels efectes de la Covid-19 sobre la població cerdana. Com ha passat en molts altres casos, la primera afectació és pel que fa al calendari. Els projectes s’endarrereixen per tal de ser estrenats en una situació més favorable pel que fa a la pandèmia.

Els projectes teatrals que impliquen un nombre important d’actors i actrius també es veuen obligats a dur a terme restriccions pel que fa a la presència d’aquests.

En aquest sentit, l’esforç que els grups de teatre amateurs fan per fer realitat els seus projectes és més gran que mai i per això mereixen un enorme aplaudiment (presencial i figurat).

És gràcies a persones que estimen la Cultura i el Teatre que aquests sobreviuen. Avui, aquestes persones són més essencials que mai. El Teatre sempre suporta dificultats i, en aquest sentit, fer teatre per amor a l’art (mai millor dit) encara és més complex. La situació és complexa i les dificultats són moltes, però no podem oblidar que d’una de les èpoques més fosques de la història recent, només ens quedaran aquelles coses que hem pogut fer, sempre complint amb les restriccions. El repte serà intentar no donar massa importància a les coses que volíem fer i no hem pogut realitzar. També en el Teatre.

Foto de capçalera: Edwin Hooper

Jaume Piguillem

Periodista, community manager i actor (no necessàriament en aquest ordre). Especialista en comunicar a través dels canals online que tenim al nostre abast i, de vegades, des d'un escenari. Amant del teatre i de la cultura en general. Interessat en política a nivel personal i professional. Defensor a ultrança de la cultura com a bé essencial i necessari per créixer com a societat. Treballa al departament de comunicació de l'Agència de Residus de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *