Reflexions més enllà de les notícies

Idees i emprenedors, hi ha oportunitats?

Economia
Emprenedora

La nostra comarca, la Cerdanya, ha viscut una evolució molt ràpida en els darrers vuitanta anys. No fa gaires anys, i podem parlar de meitat del s. XX, la Cerdanya era una comarca absolutament centrada en la ramaderia i l’agricultura. Les famílies sobrevivien cuidant la terra i alimentant el bestiar que tenien a casa. A partir d’aquí, podem parlar des de l’últim terç del s. XX fins ara en l’actualitat, la Cerdanya ha viscut un canvi radical en el seu model de supervivència i economia.

S’ha vist clarament com totes les famílies que treballaven i vivien del que deriva del sector primer, han vist com les generacions successòries han canviat aquest estil de vida per passar directament al sector terciari. I com s’ha produït això? Doncs amb l’explosió de turisme que ha rebut la Cerdanya a les darreres dècades. Aquest turisme cada vegada més estès, ha propiciat que el percentatge més gran de l’economia cerdana estigui basada en aquest sector.

Anem, però al quid de la qüestió en la qual baso aquest article. Posat en context la situació actual de l’economia de la comarca, se’m planteja una qüestió. Malgrat tenir tanta gent treballant per al sector serveis, en camps com la restauració, el comerç o els serveis de manteniment de segones residències, què ens està passant amb els àmbits de l’emprenedoria o la cultura?

Estem massa focalitzats en el turisme, en els diners que ens poden aportar i en quin benefici més gran puc treure jo que el meu veí.

Actualment, i no m’ho negareu, molts dels joves i les joves de la comarca han de marxar a fora per estudiar i formar-se, però en moltes ocasions no tots i totes després de marxar retornen. Pot ser un problema aquest fet? De quina manera podríem tornar a recuperar aquests joves plens d’idees i energia per a fer i construir coses noves?

M’he anat fixant en tot allò que pot propiciar l’arribada de nous joves emprenedors a la comarca, i m’he adonat que manquem, com a societat cerdana, de voluntat d’aportar solucions, alternatives i obrir portes a noves creacions a la comarca. Estem massa focalitzats en el turisme, en els diners que ens poden aportar i en quin benefici més gran puc treure jo que el meu veí o la meva veïna, i ens estem perdent l’oportunitat que alguna persona amb idees innovadores i amb ganes de fer nous projectes ens expliqui les seves ambicions.

Des de la rellevància que poden tenir les meves paraules, amb aquest petit article vull enviar un missatge d’encoratjament i fortalesa per a aquelles persones que tinguin ganes de dur a terme projectes innovadors, que vulguin fer de la Cerdanya una comarca ecològica, que vulguin tenir un turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient, que vulguin un lloc amb cultura activa tot l’any; que no s’ho pensin, i que ho portin i ho duguin a terme, que ens fa falta! Tenim un turisme molt actiu i molt necessari per a la nostra comarca, però se’ns està desbordant, hem de posar fil a l’agulla per a recuperar l’essència de la Cerdanya, recuperar el sentiment de la nostra terra i les nostres muntanyes, i entre tots i totes hem de donar la benvinguda a nous talents, amb idees joves, renovades i ecològiques, i donar-los la benvinguda perquè tothom, estudiï el que estudiï, pugui tenir un futur a la seva pròpia terra.

Autor

  • És mestre d’Educació Primària, especialista en música. Al llarg de la seva vida, s’ha dedicat molt al món de la música, especialment a l’acordió entre altres instruments i a la composició de cançons, generalment del gènere infantil. Li agrada escriure i és crític amb tot allò que considera injust.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *