Reflexions més enllà de les notícies

Jocs Olímpics d’hivern a Cerdanya: Referèndum?

Esport Societat

Pirineus-Barcelona 2030, no al revés; aquest és el nom de la candidatura olímpica d’hivern que es cou actualment als despatxos dels més alts mandataris del nostre país. Veus a favor i veus en contra, divisió, divergències, diferències… Que cadascú ho digui com vulgui, però el que queda clar és que en aquest assumpte no hi ha unanimitat, tothom estira la corda cap a la seva banda i això comporta un perill: que la corda s’acabi trencant. Només hi ha una solució: referèndum.

Els Jocs Olímpics d’hivern són un esdeveniment que fa anys que aixeca polseguera a la nostra comarca. Una mostra la trobem al mateix lloc web d’Actualitat Cerdanya, on dues opinions, ambdues igual de vàlides, de Sixte Abadia per una banda i de Joan Peitx per l’altra, confronten amb arguments sòlids i fonamentats respecte a un mateix aspecte. De fet, no podem trobar cap assumpte que uneixi a la societat des d’una mateixa opinió, és més, considero que la divergència de punts de vista és necessària per poder evolucionar, i el cas dels Jocs no n’és una excepció.

Si analitzem altres candidatures olímpiques que s’han sotmès a referèndum obtenim una conclusió força interessant:

Munic, 2013. Se celebra un referèndum per tal de decidir si es tira endavant la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern del 2022. El NO s’imposa amb un 52% dels vots.

Cracòvia, 2014. S’organitza un referèndum per decidir el futur de la candidatura olímpica del 2022. El NO obté el 70% dels vots i la candidatura es tira enrere.

Hamburg, 2015. Un nou referèndum té lloc a la ciutat d’Alemanya per tal de donar continuïtat a la candidatura pels Jocs d’estiu del 2024. El NO es torna a imposar per davant del SÍ amb un 52% dels vots.

Els precedents marquen una clara tendència a tombar les candidatures olímpiques per falta de suport popular. És per aquest motiu que m’agradaria llançar una pregunta: és millor organitzar uns Jocs, peti qui peti, sense comptar amb el suport de la població o bé s’ha de ser conseqüent amb el que els votants decideixin per majoria? Personalment, considero que en una societat democràtica el més encertat és donar veu al poble i que aquest decideixi sobre el que es farà i el que es deixarà de fer al seu territori, ja que al final són ells mateixos qui en pateixen les conseqüències. De fet, organitzar uns Jocs sense el suport de la població només és garantia d’una cosa, i no precisament d’èxit.

Tanmateix, crec que abans de donar veu al poble, aquest hauria de tenir totes les eines al seu abast per tal de poder donar una opinió formada al respecte, ja que darrerament he sigut testimoni d’alguns discursos aferrissats (i profundament influenciats per l’anterior projecte previst pel 2022) que no abandonaven la seva teoria tot i no concordar-se per res amb el que realment hi ha sobre la taula en aquest moment. Opinions? Sí, però degudament argumentades.

Per altra banda, també s’ha originat molt debat respecte a qui havia de votar en aquest referèndum. El Pirineu? Barcelona? Catalunya? Per respondre a aquesta qüestió, em recolzaré en un aspecte tan simple i fonamental com el mateix nom de la candidatura: PIRINEUS-BARCELONA 2030. En aquest cas, l’ordre dels factors sí que altera el producte, ja que el fet que els Pirineus encapçalin el nom no és pura casualitat. De fet, no hem d’oblidar que uns JJOO d’hivern es caracteritzen precisament pel clima hivernal, present als Pirineus i no pas a Barcelona. És per aquest motiu que els Pirineus han de portar el pes de la candidatura i, en conseqüència, això s’ha de traduir en una hipotètica votació.

Què passaria si en un referèndum enfrontem a la població que ha de suportar el pes de la candidatura i que amb prou feines suposa l’1% del total d’habitants de Catalunya amb una ciutat de més d’un milió i mig d’habitants que suposa gairebé un quart de la població catalana? En fi, que cadascú formi la seva pròpia opinió.

En conclusió, considero que ja va sent hora que la pila de papers que fan referencia a la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern 2030 passi dels despatxos al carrer per tal que el poble pugui dir-hi la seva. De la mateixa manera, m’agradaria que es respectés el nom de la candidatura i tot el que això comporta. Pirineus-Barcelona 2030, no al revés.

FONTS D’INFORMACIÓ: https://www.elconfidencial.com/deportes/juegos-olimpicos/2017-10-17/tirol-innsbruck-jjoo-invierno-referendum-coi_1461833/

Imatge de capçalera: Element5 Digital.

Autor

  • Pau Bombardó és estudiant de Periodisme a la UAB. Amant dels Esports, la Cultura i la Història, entre altres. També col·labora als informatius de Ràdio Puigcerdà i a l'equip de comunicació del Club Gel Puigcerdà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *