Reflexions més enllà de les notícies

La Convenció Ecologista de Cerdanya

Ecologia
Tardor a Cerdanya

Dissabte, 4 de desembre, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, tindrà lloc una Convenció Ecologista de Cerdanya, on les diferents entitats ambientals i socials de la comarca presentaran un manifest on s’exposaran les principals reivindicacions ecologistes per la Cerdanya.

Darrerament, diferents entitats locals han manifestat el seu interès per promoure manifestos o per debatre sobre diferents temes d’interès ambientalista i social, com la manca d’habitatges pels joves, el monocultiu del turisme, la degradació mediambiental, els Jocs Olímpics d’hivern, les propostes de parcs energètics, l’excés de segones residències i altres qüestions similars.

Des del Grup de Recerca de Cerdanya, l’Associació Ceretània i Cerdanya en Acció pel Clima hem decidit promoure aquesta convenció pública, on tothom podrà assistir i dir-hi la seva i on es proposarà un decàleg de propostes i reivindicacions sobre els punts ja esmentats. Hi seran convidats els principals actors ambientals del territori, associacions, autoritats i públic en general.

Creiem que és important anar tots a l’una, sindicar esforços i crear sinergies per definir el model de futur que volem per la comarca, respectuós amb el medi ambient, divers i sostenible.

Un dels problemes més rellevants de la Cerdanya és l’excessiva dependència que té del turisme i del sector terciari. Això per si mateix no és dolent, però quan hi ha una crisi econòmica o sanitària, com la que hem patit recentment amb la covid-19, es veuen les febleses de posar tots els ous en un mateix cistell.

Altrament, els joves de la comarca marxen fora a estudiar i després molt pocs tornen, ja que ni s’ho poden permetre econòmicament (manca d’habitatge assequible, sous baixos, precarietat laboral i manca de llocs especialitzats de treball). Tanmateix, els joves que no marxen tenen exactament els mateixos problemes.

La Cerdanya pot morir d’èxit. El model turístic i de construcció que tanta riquesa ha creat (i que potser no ha sabut repartir els guanys més equitativament entre tota la població) està en crisi. L’excés d’edificacions fan perdre l’atractiu de la vall. Així mateix, el canvi climàtic amenaça les activitats més tradicionals de la comarca, com poden ser l’esquí. Cada cop neva menys, de manera més irregular i fora de temporada.

Els ecosistemes cerdans es troben força tensats. L’accés massificat a la muntanya, tant a la temporada d’hivern per esquiar, a la d’estiu, per anar d’excursió o a la de tardor, per anar a collir bolets, fa que cada cop hi hagi més gent a la muntanya, especialment amb accés motoritzat. Això fa que alguns municipis es plantegin restringir l’accés a certs paratges d’interès ecològic, cosa que de vegades provoca friccions amb la gent que hi vol anar.

Tots aquests problemes cal debatre’ls amb una certa calma, sense demagògies i amb serietat. Des de la societat civil, proposem iniciar un procés de sensibilització i diàleg per tractar aquests temes que, sovint, són ignorats per les administracions per motius diversos. Creiem que el decàleg que es proposi serà un punt de partida per aquest debat sobre les principals preocupacions socioambientals de Cerdanya, que són molt similars a les de comarques veïnes del Pirineu.

Imatge de capçalera: Colors de tardor a Cerdanya (foto: Gael Piguillem)

Autor

  • Informàtic i dinamitzador cultural. President del Grup de Recerca de Cerdanya. És secretari de la Junta de l'associació "Llibre del Pirineu". Té un blog "A la balitresca" d'opinió general i un sobre la ciència ficció "El mundo de Yarhel". Col·labora periòdicament en publicacions locals com "Querol", "Ker", "Cadí-Pedraforca", "Reclam", "De Pànxing" i "Viure als Pirineus".

Un comentari

  1. Alguna cosa important es belluga a la Cerdanya per superar un model econòmic que, en el marc de l’emergència climàtica general, està arribant als seus límits. Encara és aviat, però caldria que aquest moviment catalitzi en candidatures municipals per a les eleccions de 2023. Tot el meu modest suport.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *