Reflexions més enllà de les notícies

La revolta dels autònoms

Economia
Treballador desesperat

Durant aquests últims mesos i especialment durant aquestes últimes setmanes hem vist com n’és de fràgil la situació dels empresaris autònoms del nostre país. Segurament al llarg de la nostra vida ens haurem xocat amb diverses persones que treballen per compte propi i que ens hauran explicat les mancances de la seva situació laboral, deguda a l’alta vulnerabilitat en moments de poca feina i de crisi econòmica.

Des de l’inici de la pandèmia de la covid-19 hem pogut veure com milers de treballadors s’han quedat sense feina o bé que l’empresa on treballen els ha aplicat un ERTO. En el millor dels casos, la prestació o subsidi els hi haurà arribat amb certa tardança, però si més no els haurà permès fer-se càrrec de les despeses diàries.

En canvi, milers d’autònoms del nostre país no han pogut accedir a prestacions o subsidis pel fet que no compleixen els requisits imposats pels organismes competents, sigui la Generalitat de Catalunya o el govern espanyol. En conseqüència, alguns han hagut d’avançar els seus estalvis per a pagar factures de proveïdors, subministres i altres despeses del seu negoci. I en el pitjor dels casos han hagut d’abaixar la persiana i buscar sortida en un mercat laboral precari.

Una vegada més, s’ha fet palesa la ineficaç gestió d’un govern que no té capacitat per fer front a la crisi galopant del nostre sistema productiu.

Arribats en aquest punt voldria donar-vos a conèixer el que des de fa uns dies s’ha començat a gestar a través de les xarxes socials: la revolta dels autònoms. L’origen d’aquest moviment té lloc en l’ajuda de 2.000 € als primers 10.000 sol·licitants en el marc de l’ajut per al manteniment de l’activitat econòmica de persones autònomes i microempreses enfront de la covid-19, aprovat el passat 3 de novembre pel govern de la Generalitat de Catalunya.

Estem parlant d’un pressupost de 20 milions d’euros que tenia previst beneficiar a 10.000 autònoms, que representen en números absoluts un miserable 2% del total. Una vegada més, s’ha fet palesa la ineficaç gestió d’un govern que no té capacitat per fer front a la crisi galopant del nostre sistema productiu. Recordem que el passat mes de març ja es va aprovar una línia d’ajuts de 7,5 milions d’euros que va beneficiar vora 8.800 treballadors en compte propi al nostre país.

Noia preocupada
Sol·licitar una ajuda ha estat una tasca desesperant (foto: Andrea Piacquadio)

El malestar no pot ser més evident i és que aquest moviment ha volgut donar a conèixer un cop més la realitat que viuen més de mig milió de treballadors d’aquest país, que han de competir entre ells per accedir a una ajuda i que els ridiculitza amb escreix. Els sota signants d’aquest manifest denuncien un símptoma de desconeixement i manca de respecte envers uns treballadors que varen estar hores i hores davant de l’ordinador, esperant que el servidor els permetés emplenar les seves dades en un formulari, a correcuita i amb molt poc temps. A hores d’ara ningú sap si les exigències dels autònoms seran escoltades pels nostres governants i de quina serà la seva repercussió, però el que sí que s’ha posat de manifest és que les xarxes socials han permès fer viral el malestar d’una societat cansada de promeses i decisions que sovint es prenen en despatxos molt allunyats de la realitat del carrer.

Autor

  • Empresari autònom del sector del comerç. Diplomat en Ciències Empresarials per la Universitat Pompeu Fabra, amb especialitat en Màrqueting i Comerç. Amant del Teatre, del cinema i de la revolució tecnològica. Membre de la plataforma Cerdanya en Acció pel Clima. Activista polític i defensor de la llibertat d’opinió i expressió enfront la repressió política a Catalunya.

Un comentari

  1. Nadal Salvador costafreda

    una vegada més, els nostres governants donen fe de la seva inaptitut per solventar els problemes de la societat. De fet, les errades comeses pels nostres governants s’afileren una darrera l’altra i ni tant sols han estat capaços de guardar cura dels mes grans que estan ingressats en les residències, espais reservats per al seu benestar que han acabat essent “ratoneres” per als nostres avis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *