Reflexions més enllà de les notícies

Per què és necessari el lleure voluntari?

Societat
Esplai Les Xicoies

El paper de l’Esplai les Xicoies a Cerdanya

Hi ha prop de 1.000 entitats dedicades a l’educació en el lleure a Catalunya. Entre aquestes hi trobem moviments de lleure voluntari amb molta força associativa, com els grups d’esplai o els agrupaments escoltes, que sovint queden eclipsats per altres espais educatius que són més coneguts o promocionats i publicitats. Així i tot, són de rellevant importància i donen un valor afegit a la nostra societat pel fet de basar-se en una educació en valors, de base comunitària i transversal.

A Cerdanya, a finals d’agost del 2020, un grup de joves vam decidir aventurar-nos en la creació d’un projecte apassionant, allò que de petites ens va mancar: un grup d’esplai: l’Esplai les Xicoies. Per donar l’oportunitat a la comarca cerdana de tenir una educació en el lleure durant tot l’any: diversa, lliure i sense ànim de lucre; per educar infants i joves en el seu desenvolupament personal i perquè esdevinguin persones autònomes, actives i implicades amb el seu entorn i amb capacitat de decidir sobre tot allò que les afecta, sigui directament o indirecta.

Una de les característiques de l’educació en el lleure voluntari és que infants i joves participen, no només com a individus passius que fan una activitat programada per l’equip educatiu, sinó com a agents actius i assemblearis que prenen decisions a través del diàleg, el debat, l’escolta activa i la responsabilitat compartida.

Parafrasejant la doctora en pedagogia Txus Morata García:“La participació, entesa com un procés global on s’integren components psicològics, pedagògics i polítics, requereix la creació d’espais, de metodologies i de climes democràtics per poder desenvolupar-la i exercitar-la. Per tant, la participació és, a la vegada, aprenentatge i exercici.”. I és per aquesta raó que és tan necessari que infants i joves gaudeixin d’espais de participació com l’Esplai, perquè a participar n’aprenem participant; i si volem que en un futur, quan aquestes persones siguin adultes, participin activament al seu poble, la seva comarca o la seva societat, ens cal, pel bé de tothom, generar espais segurs de participació i cooperació infantils i juvenils.

Monitores de l'Esplai Les Xicoies
Les monitores de l’Esplai Les Xicoies

A la nostra comarca hem vist molts projectes començar, hem conegut moltes persones amb ganes d’associar-se per donar vida a iniciatives molt interessants, però, malauradament, moltes d’aquestes s’han esfondrat amb rapidesa; i les que han aconseguit tirar endavant han comptat amb molt poc suport per part de les administracions locals. I és que Cerdanya fa tants anys que és una comarca centrada en el turisme, que s’ha oblidat de les persones que hi viuen tot l’any i de les seves necessitats i inquietuds.

La gent jove de la comarca estem sent expulsats de casa nostra per culpa de la manca d’oportunitats, no podem desenvolupar els nostres projectes professionals i tampoc quedar-nos a viure a l’entorn on hem crescut per la falta d’habitatge assequible. I això és així perquè sempre tenen veu les mateixes persones, perquè no generem espais de participació ciutadana on els joves, i molt menys els infants, hi tinguem cabuda. Per això n’hi ha que diem prou! Volem una altra comarca i la volem nostra, de la gent jove. Cal que infants i joves alcem la veu i ens fem escoltar, perquè som la població cerdana d’avui i som les ciutadanes del demà.

L’experiència ens ha ensenyat que per iniciar projectes associatius de base voluntària cal creure fermament en la seva essència, però també requereix molt d’esforç, dedicació i sobretot compromís. Des de l’Esplai volem transmetre la cultura de la participació solidària, donant eines i acompanyant infants i joves per esdevenir persones actives, compromeses i crítiques amb el seu entorn i, alhora, tenir capacitat de transformar la nostra societat, per ser més justa i equitativa. “Allà on hi ha voluntaris hi ha, és clar, voluntat. El nostre país és ple d’aficionats que treballen amb eficàcia. Als qui ho fan en l’educació en el lleure m’agrada dir-los educadors amateurs, i no sols pel fet que sovint no cobren, sinó sobretot per l’arrel genuïna de la paraula. L’amateur s’estima el que té entre mans. De l’esforç que fas sense cobrar en diuen desinteressat, però en realitat el fas amb el màxim d’interès: t’interessa molt que allò funcioni.” (Carles Capdevila).

Autor

  • Cofundadora de l’Esplai les Xicoies. Monitora i directora d’activitats de lleure infantil i juvenil. Graduada en Psicologia, especialitzada en l’atenció emocional d’infants i joves. Convençuda que l’educació en el lleure ens fa ser millors persones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *