Reflexions més enllà de les notícies

Les pistes forestals: tancades o obertes?

Turisme
Refugi del Pradell

Cada vegada més, el turisme de muntanya és més present a la nostra comarca. Aquest fet propicia que any rere any les muntanyes de la comarca de la Cerdanya s’omplin més de turistes, i es puguin desencadenar situacions de turisme massiu, fet que porta els ajuntaments a haver de prendre decisions sobre la gestió de les pistes forestals i de vegades haver-ne de tancar l’accés.

Un exemple és el que durant aquest mes de juliol ha passat a la muntanya de Lles i Aransa. L’increment de vehicles que passen diàriament per la pista d’accés als estanys de la Pera ha fet que l’ajuntament del municipi de Lles de Cerdanya hagi pres la decisió de tancar l’accés a la pista forestal des del Fornell fins a Cap de Rec. Com a alternativa, s’ha posat a disposició un autobús que pot portar els visitants fins al refugi de Pollineres pagant un tiquet de 5 €.

Ja fa alguns anys que alguns ajuntaments reivindiquen el tancament de les pistes de muntanya, pel fet que els vehicles motoritzats són una de les causes principals del deteriorament d’aquestes pistes, fins que enguany s’ha començat a dur a terme.

Un altre exemple el trobem des de ja fa un temps amb l’accés al refugi de Malniu, a la muntanya de Meranges. Enguany per a poder estacionar el vehicle a l’aparcament s’ha de pagar un tiquet de 5 €.

El fet de restringir l’accés a la muntanya és una mesura que la considero adequada, i poder fer pagar un tiquet per accedir amb el vehicle privat, també. És, a més a més, una manera de mantenir l’espai net, endreçat, i poder oferir als visitants uns serveis de més qualitat. Esperem que aquestes mesures que, de mica en mica es van estenent arreu del territori, tinguin bons resultats, i amb això em refereixo que els diners que es puguin treure dels tiquets dels accessos no siguin per enriquir a només uns quants, o que l’ajuntament se’n pugui beneficiar per a fer altres coses. Que aquests diners es destinin a millorar els accessos, a garantir uns serveis de qualitat i a mantenir uns senders ben senyalitzats, on el turisme s’hi pugui sentir tan còmode com sigui possible.

Imatge de capçalera: Ja no es pot aparcar al refugi del Pradell per pujar la Tossa Plana ben d’hora (foto: Gael Piguillem).

Autors

  • És mestre d’Educació Primària, especialista en música. Al llarg de la seva vida, s’ha dedicat molt al món de la música, especialment a l’acordió entre altres instruments i a la composició de cançons, generalment del gènere infantil. Li agrada escriure i és crític amb tot allò que considera injust.

  • Ciutadà de la Catalunya Nord, implicat amb el poble d'Aransa.

Un comentari

  1. És d’imaginar que els que no paguem el túnel del Cadí, tampoc pagarem per agafar aquest bus, oi? Que el paguin els de fora, com sempre, és el model local. I funciona. I si no, tallarem alguna carretera o tancarem la comarca. O la frontera, aplaudint les fotos dels alcaldes i gaudint del tancament durant anys. I, de nou, la culpa serà dels de fora, que haurien de pagar més IBI, IVA, IRPF i impost de secessions 🙂

    Més seriosament, tant de bo tinguem una Cerdanya respectuosa amb tots els seus veïns.
    Amb TOTS, sense cap mena de discriminació, sense localismes insolidaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *