Reflexions més enllà de les notícies

Soroll, pols i alegria: la biblioteca creix

Cultura
Biblioteca Puigcerdà en obres

El mes de març no podia començar millor per la Biblioteca Comtat de Cerdanya. S’ha donat el tret de sortida a les obres d’ampliació. Esperades i necessàries, permetran millorar l’equipament i els serveis que ofereix.

Des del s. XIX el Convent de Sant Domènec, que estem encantats d’habitar, és un bé públic, Mendizábal així ho volgué, i des del s.XIII, ha allotjat monjos, soldats, estudiants i, ara, lectors. El 1991 l’edifici patrimonial va acollir la Biblioteca amb la previsió de possibles ampliacions que havien d’ocupar la planta baixa de l’edifici. El 2007 vam inaugurar-ne la primera que va  servir per situar l’accés arran de carrer i rehabilitar l’espai del claustre. 

Aquesta actuació responia a la primera fase d’un projecte més ambiciós: l’habilitació i integració de tota la planta baixa per a biblioteca. Ara s’executa la segona, la part que mancava per concloure el projecte.

El “Mapa de Lectura Pública de Catalunya”, que és el document que descriu de manera específica com ha de ser la biblioteca que correspon a cada municipi, feia temps que emetia senyals d’una certa alarma. I és que la biblioteca de Puigcerdà no responia del tot, ara sí que ho farà, a allò que el Mapa demanava: adequar els seus espais i serveis al lloc on s’ubica i a la comunitat a la qual serveix.

És bona notícia constatar que la biblioteca ha de créixer perquè vol dir que és coneguda, visitada i utilitzada, que el seu fons augmenta, que els seus serveis responen a les necessitats de la ciutadania i que a l’horitzó s’albiren nous usos per a un equipament en contínua transformació. Les biblioteques són ens vius i com a tals s’adapten als temps i a l’entorn. Per millorar han de canviar, eixamplar els seus límits.

Biblioteca Puigcerdà en obres
Obres d’ampliació de la Biblioteca Puigcerdà per la banda del Passeig 10 d’Abril (foto: M. Àngels Terrones)

Quan l’obra s’acabi la biblioteca, distribuïda en dues plantes completes, haurà augmentat en més de 200 m2 la seva superfície i gaudirà d’una estupenda visibilitat des del passeig. D’altra banda tot l’edifici millorarà la seva imatge amb la impressionant galeria coberta de vidre de la planta baixa d’estètica similar a la que ja existeix a la banda del claustre.  Els metres guanyats serviran per reubicar la biblioteca infantil i crear una sala polivalent.

Imagineu-vos una nova biblioteca infantil, amb una zona pel públic jove que ocupi bona part de la planta baixa amb vista al passeig. Un espai bonic, modern i accessible (i també més gran i amb més capacitat que l’actual) amb un mobiliari original i especialment pensat per a Puigcerdà.  Tot plegat perquè els infants i joves se sentin còmodes i disposin d’un espai amb moltes possibilitats d’ús.

Acompanyeu-nos ara al primer pis, l’espai que ha deixat lliure la sala infantil l’ocuparà la “Col·lecció Pirineus”: el fons de llibres i altres materials dedicats a la Cerdanya, els Pirineus i la muntanya en general. El replantejament de l’espai i el nou mobiliari donarà un plus de qualitat a la col·lecció, millorarà la seva visibilitat i difusió i facilitarà la consulta.

I acabarem el recorregut de nou a la planta baixa però ara a l’extrem sud de l’edifici. Allà hi haurà la sala polivalent amb doble accés (bé per la biblioteca, bé per la porta lateral d’entrada a l’Arxiu) pensada per a exposicions, presentacions, xerrades, tallers, espectacles de petit format… Un equipament que fins ara no teníem i que ens obre un ventall extraordinari de possibilitats. Sense oblidar que estarà també a disposició d’associacions, entitats i de la ciutadania en general. Un espai cèntric, accessible i còmode que segur facilitarà la vida social i cultural de Puigcerdà. En pocs mesos farem realitat aquesta visita virtual i tothom podrà gaudir dels nous espais. Mentrestant la pols i el soroll ens acompanyen, però també la il·lusió i el convenciment que com a comunitat i com a societat tots hi sortirem guanyant.

Foto de capçalera: la Biblioteca Puigcerdà en obres (foto: M. Àngels Terrones)

M. Àngels Terrones

Diplomada en Biblioteconomia. Llicenciada en Informació i Documentació. Directora de la Biblioteca Comtat de Cerdanya de Puigcerdà. Vicepresidenta de l’Associació Universitària de Cerdanya. Col·laboradora de la revista “Cadí-Pedraforca”. Un llunyà novembre vaig arribar a la Cerdanya i m’hi he anat quedant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *